10/3/2014
Η επίσκεψη του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

 

Επέστρεψε τη Δευτέρα απόγευμα από την Κωνσταντινούπολη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Γεώργιος, όπου βρέθηκε προκειμένου να υποβάλει τα σέβη του στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Είναι μια συνήθεια μεν των Ιεραρχών των Νέων Χωρών (Βόρειας Ελλάδας) μετά την εκλογή και τη χειροτονία τους, αλλά εν προκειμένω πρόκειται για μία επίσκεψη ουσίας.

Συγκεκριμένα, ο νέος Μητροπολίτης μας, πριν από 10 περίπου ημέρες, απέστειλε επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη αναφέροντας το γεγονός της εκλογής του ως Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης και της χειροτονίας του εις επίσκοπον.

Ο Παναγιώτατος προσκάλεσε τον Σεβασμιώτατο να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη κατά τις ημέρες που διεξαγόταν στο Φανάρι η Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών (6-9 Μαρτίου). Έτσι, ο νέος Μητροπολίτης μας είχε τη δυνατότητα να λάβει την ευλογία των Μακαριωτάτων Πατριαρχών και Αρχιεπισκόπων, Προκαθημένων όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, πλην του Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής, ο οποίος λόγω ασθενείας συμμετείχε με αντιπροσώπους. Επιπλέον, ο Σεβασμιώτατος συναντήθηκε και με πολλούς αρχιερείς και άλλα μέλη των αντιπροσωπειών κάθε τοπικής Εκκλησίας. Με πολλούς από αυτούς ήταν ήδη γνώριμοι λόγω της προγενέστερης εκκλησιαστικής και ακαδημαϊκής δραστηριότητας του νέου Ποιμενάρχη μας.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν οι συναντήσεις που είχε ο Σεβασμιώτατος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Η πρώτη συνάντηση έγινε στο Πατριαρχικό Γραφείο την Παρασκευή 7 Μαρτίου, με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και των μελών της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος. Κατ’ αυτήν ο Πατριάρχης καλωσόρισε τον νέο Μητροπολίτη, τον συνεχάρη, του ευχήθηκε καλή ποιμαντορία και του δώρησε ένα αρχιερατικό εγκόλπιο. Η δεύτερη συνάντηση έγινε την ίδια ημέρα το βράδυ στην Κοινότητα Μεγάλου Ρεύματος, μετά  την ακολουθία της Α΄ Στάσης των Χαιρετισμών της Παναγίας και κατά τη διάρκεια του δείπνου, που παρέθεσε η οικεία εκκλησιαστική επιτροπή. Ο Παναγιώτατος έκανε ειδική πρόποση προς τιμήν του νέου Μητροπολίτη μας κ. Γεωργίου, συγχαίροντάς τον για την ανάδειξή του σε Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης και εκφράζοντας την ευχή του για μια καρποφόρα αρχιερατεία. Στο ίδιο πνεύμα πραγματοποιήθηκαν και άλλες συναντήσεις κατά τη διάρκεια της Συνάξεως των Προκαθημένων αλλά και των ι. ακολουθιών, με αποκορύφωμα τη θεία λετουργία και τη λιτανεία των ι. εικόνων την Κυριακή της Ορθοοδοξίας 9 Μαρτίου. Η τελευταία συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το πρωί, οπότε ο νέος Ποιμενάρχης μας, πριν την αναχώρησή του, ζήτησε και έλαβε την ευλογία του Πατριάρχη του Γένους. Ο ίδιος τον πληροφόρησε ότι, σε απάντηση σχετικής επιστολής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τοποτηρητή Κατερίνης κ. Ιγνατίου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο ίδιος προσωπικά θα εκπροσωπηθούν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα, κατά την Τελετή Ενθρονίσεως, που θα γίνει το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014.   

            Περιποιεί ιδιαίτερη τιμή τόσο για την τοπική μας Εκκλησία όσο και για τον λαό της Πιερίας το γεγονός ότι στη Σύναξη των Προκαθημένων όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών (η προηγούμενη έγινε το 2008) ο Μητροπολίτης μας κ. Γεώργιος παρέστη ως ο νεότερος επίσκοπος της ανά τον κόσμο Ορθοδοξίας.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ


Επιστροφή