24/4/2014
Η εορτή του Αγίου νέου Ιερομάρτυρος Ιωάννου του εκ Πέτρας Ολύμπου και εν Ναούση μαρτυρήσαντος

 

ΤηνΠέμπτη 24 Απριλίου εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης καιΠλαταμώνος η μνήμη του Αγίου Ενδόξου Νέου Ιερομάρτυρος Ιωάννου του εκ ΠέτραςΟλύμπου, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των Νεομαρτύρων που θυσιάστηκαν υπέρτης Ορθοδόξου Πίστεως κατά το Ολοκαύτωμα της Νάουσας το 1822.

Επίκεντροτου εορτασμού του Νέου Ιερομάρτυρος ήταν και εφέτος η Ιερά Μονή Πέτρας, τόποςκαταγωγής του Αγίου Ιωάννου. Ήδη το ενδιαφέρον της Ιεράς Μητροπόλεως είναιζωηρό για τη λειτουργία της παλαιάς αυτής Ιεράς Μονής, που λειτούργησε επίπολλές δεκαετίες ως Δημόσιο Ψυχιατρείο. Σήμερα οι χώροι παραμένουν κλειστοί καιαναξιοποίητοι, έπειτα από τη μετακίνηση του Ψυχιατρείου στην Κατερίνη και τηνενοποίησή του τελικά με το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

Ητοπική Εκκλησία τελεί ορισμένες ημέρες του έτους τις ι. ακολουθίες στομεταβυζαντινό καθολικό, όπως συνέβη νωρίτερα, συγκεκριμένα το Σάββατο 5Απριλίου, ημέρα κατά την οποία τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των πεσόντωναγωνιστών της επανάστασης του Ολύμπου, προεξάρχοντος του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου. Παράλληλα,καταβάλλονται προσπάθειες για την προβολή της ιστορίας της Ιεράς Μονής, πουσυνδέεται άμεσα με τις τύχες του ελληνισμού στη μαρτυρική γη της Μακεδονίας.

Επιστροφή