22/5/2014
Το Κίτρος εόρτασε τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη

Η ιστορική έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους,Κατερίνης και Πλαταμώνος εόρτασε τη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένηςστον ομώνυμο Ενοριακό Ναό.

Στις ι. ακολουθίες προέστη ο Μητροπολίτης κ.Γεώργιος, ο οποίος χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό.

Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν νωρίτερα σταπροπύλαια του Ιερού Ναού οι τοπικές Αρχές, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου«Πυδναίων» και κάτοικοι του χωριού.

Ο ίδιος στην ομιλία του, αφού αναφέρθηκε στη θέσητων εορταζομένων Αγίων στο Εορτολόγιο της Εκκλησίας, εξέφρασε τη χαρά του πουβρίσκεται στο ιστορικό Κίτρος, το οποίο υπήρξε, επί πολλούς αιώνες, την έδραΕπισκοπής και σήμερα αποτελεί την επίσημη ονομασία της Ιεράς Μητροπόλεως.

Να σημειωθεί ότι η αρχική ονομασία και η έδρα τηςΕπισκοπής ήταν η Πύδνα, στην περιοχή του σημερινού Μακρύγιαλου.

Σε βυζαντινά κείμενα συναντάται με διπλή ονομασίαως «Επισκοπή Κίτρους ήτοι Πύδνης».

Η έναρξη του Χριστιανισμού στην Πύδνα ανάγεται σταπρωτοχριστιανικά χρόνια, καθώς το αρχαίο λιμάνι της ταυτίζεται με το λιμάνιαπόπλου του Αποστόλου Παύλου στην πορεία του από Βέροια για Πειραιά (Φάληρο).

Γνωστός, επίσης, είναι ο Μάρτυς Άγιος Αλέξανδρος οεν Πύδνη (303 μ.Χ). Μετά την έλευση των Γότθων (479 μ.Χ.) οι κάτοικοιεγκατέλειψαν την Πύδνα και εγκαταστάθηκαν 8 χιλιόμετρανοτιότερα, στη θέση «Λουλουδιές», εκεί όπου πρόσφατα ανακαλύφθηκε οχυρωμένοεπισκοπικό συγκρότημα του 5ου αι.

Κατά τη βυζαντινή περίοδο, η Πύδνα ορίστηκε ωςέδρα της ομώνυμνης Επισκοπής και μετονομάστηκε Κίτρος.

Οι πειρατικές επιδρομές του 16ου αι. ανάγκασαντους κατοίκους να μετακινηθούν στη θέση, όπου βρίσκεται το σημερινό χωριό.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος δήλωσε ότι θασυνεχισθεί να τελείται στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης η εορτή τουΑγίου Μάρτυρος Αλεξάνδρου του εν Πύδνη (Β΄ Κυριακή Νηστειών), εορτασμό πουκαθιέρωσε ο προκάτοχός του, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αγαθόνικος.

Επιστροφή