Πολιτισμός

“Βαρναβειος”

Εκκλησιαστικη Βιβλιοθηκη

Ιδρύθηκε από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Αγαθόνικο, ο οποίος και την εγκαινίασε στις 22.8.1995, σε δεκαετή μνημόσυνο από την εκδημία του διαπρεπή προκατόχου του κυρού Βαρνάβα και παρέδωσε προς χρήση του λαού της Πιερίας και, κυρίως, της νεολαίας αυτής, της οποίας και αποσκοπεί να αποτελεί καταφυγή. Είναι πνευματικό Ίδρυμα αναγνωρισμένο από το κράτος (ΝΠΔΔ) και περιέχει παραπάνω από 8.000 βιβλία και περιοδικά ποικίλου περιεχομένου: θεολογικού, ιστορικού, μουσικού κλπ

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο

της Ιεράς Mητροπόλεως Kίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος

βρίσκεται στον ισόγειο χώρο του Μητροπολιτικού Μεγάρου Κατερίνης. Στο μουσείο αποτυπώνεται στο χωροχρόνο η θεολογική διάσταση της εικόνας και των ιερών κειμηλίων μέσα από πολυποίκιλα και πολυπληθή  αξιόλογα εκθέματα. Όλα τα κειμήλια, απαράμιλλης αρχαιολογικής, λειτουργικής και ιστορικής αξίας, χρονολογούνται από τον 18ο έως και τον 21ο αιώνα.

Προώθηση και ανάδειξη των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Πιερίας

Υλοποιούμε, σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς, στοχευμένες δράσεις με θρησκευτική νοηματοδότηση και περιεχόμενο, που συμβάλλουν στην προώθηση, εντός και εκτός Ελλάδος, την προβολή και την ανάπτυξη των Ιερών Μονών, Προσκυνημάτων, μνημείων και προσκυνηματικών διαδρομών, παρεμβαίνοντας και συμμετέχοντας σε διεθνή και εγχώρια βήματα, προκειμένου να καταδείξουμε ότι ο τόπος μας είναι ένας εξαιρετικός-μοναδικός προσκυνηματικός προορισμός τον οποίο αξίζει να επισκεφθεί κανείς.

Πνευματικό-Πολιτιστικό Κέντρο “O Άγιος Φώτιος” 23510 29848

Κτισμένο σε κεντρικό σημείο της Κατερίνης το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως μας στεγάζει πολλές από τις ποιμαντικές και ιεραποστολικές δραστηριότητες της τοπικής Εκκλησίας και διοργανώνει κάθε χρόνο τον καταξιωμένο θεσμό των “Φωτίων”.

Σχολή Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων «Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω»

Παραδίδονται μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής και παραδοσιακών οργάνων και οργανώνονται μουσικές εκδηλώσεις και παραστάσεις από τους μαθητές και καθηγητές της Σχολής:
Διευθυντής: Δημήτριος Μανούσης, τηλ. 6974797105