“Βαρνάβειος” Εκκλησιαστικη Βιβλιοθήκη

 

Ιδρύθηκε από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Αγαθόνικο, ο οποίος και την εγκαινίασε στις 22.8.1995, σε δεκαετή μνημόσυνο από την εκδημία του διαπρεπή προκατόχου του κυρού Βαρνάβα και παρέδωσε προς χρήση του λαού της Πιερίας και, κυρίως, της νεολαίας αυτής, της οποίας και αποσκοπεί να αποτελεί καταφυγή. Είναι πνευματικό Ίδρυμα αναγνωρισμένο από το κράτος (ΝΠΔΔ) και περιέχει παραπάνω από 8.000 βιβλία και περιοδικά ποικίλου περιεχομένου: θεολογικού, ιστορικού, μουσικού κλπ.

Στη Βαρνάβειο Βιβλιοθήκη, η οποία περιέχει πλέον των 8.000 βιβλίων μπορεί κανείς να βρει:

 • Εκκλησιαστικά βιβλία όπως:
  Πατρολογία: Έλληνες Πατέρες της Εκκλησίας, Ι.Χρυσόστομο, Μ.Βασίλειο, Μ.Αθανάσιο, Γρηγόριο Παλαμά, Κλήμη Αλεξανδρέα, Ωριγένη, Ευσέβιο Καισαρείας κ.α.

 • Μουσικά βιβλία που περιέχουν ύμνους και ακολουθίες Αγίων, Οσίων. Επίσης υπάρχουν και λειτουργικά βιβλία (π.χ. Προηγιασμένη Θ.Λειτουργία).

 • Βίοι Αγίων: Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης του Μοναχού Θεοκλήτου Διονυσιάτου, Οι νέοι Άγιοι της Ορθοδοξίας του Ιωάννη Χατζηφώτη και πολλούς άλλους τίτλους βιβλίων με βίους Αγίων.

 • Βιβλία Ποιμαντικής: Θέματα Ποιμαντικής του Τίτου Ματθαιάκη Μητροπολίτου πρ.Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου, Απλό κήρυγμα για τον απλό Ιερέα του Αρχιμανδρίτου Ιωαννικίου.

 • Επίσης στην Βιβλιοθήκη μπορεί να βρει κανείς τίτλους βιβλίων Θεομητορικών, Ηθικής  και Δογματικής, Εκκλησιαστικού Δικαίου, Π. και Κ.Διαθήκης, Διαχριστιανικά και Διορθόδοξα, Αντιαιρετικά.

 • Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλοπαίδεια δώδεκα τόμων, Εκκλησιαστικά Περιοδικά όπως πχ. Εκκλησιαστική Αλήθεια Κων/λεως  από το έτος 1881 μέχρι και το 1923, Θεολογία, Γρηγόριο Παλαμά, Νέα Σιών, Ορθοδοξία, Ακτίνες, Εφημέριος και το τοπικό περιοδικό Ορθόδοξος Επιστασία των ετών 1955-1984.

 

 • Μη Εκκλησιαστικά βιβλία
  όπως Κοινωνιολογία, Βιβλία Αρχαιολογίας και Τέχνης, Ζωγραφικής καθώς επίσης και Εκδόσεις Αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων όπως για παράδειγμα Πλάτων, Θουκυδίδη, Λουκιανό, Ξενοφών, Πλούταρχο, Ηρόδοτο, Ιπποκράτη, Επίκτητο και πολλούς άλλους συγγραφείς.

 • Ιστορία του Ελληνικού Έθνους
  της Εκδοτικής Αθηνών 15 τόμων καθώς επίσης και την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους του Παπαρρηγόπουλου  12 τόμων. Ιστορικά βιβλία που αφορούν  τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη, την Μακεδονία, και φυσικά την τοπική μας ιστορίας όπως Η Απελευθέρωση της Πιερίας (αφιέρωμα στα 80 χρόνια) του Απ.Τσακούμη.

 • Εγκυκλοπαίδειες:
  Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα 61 τόμων, Ελευθερουδάκη 12 τόμων, Εκπαιδευτική Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια 28 τόμων με θέματα όπως Φυτολογία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Παγκόσμια Γεωγραφία, Παγκόσμια Λογοτεχνία, Παγκόσμια Τέχνη, Τεχνολογία και Πληροφορική, Φιλοσοφία και Κοινωνικές Επιστήμες, Θέατρο, Κινηματογράφος, Μουσική και Χορός.
 • Παγκόσμια Πολιτιστική Εγκυκλοπαίδεια
  των Εκδόσεων Δομή 16 τόμων των Μεγάλων όλων των εποχών.

 • Λεξικά:
  Νέα Εγκυκλοπαιδεία 30 τόμων του Μαλλιάρης παιδεία, Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό 9 τόμων της Εκδοτικής Αθηνών.

 • Λογοτεχνικά βιβλία:
  Οθέλος, Σονέτα, Το Ημέρωμα της Στρίγγλας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Η Πάπισσα Ιωάννα του Ροΐδη, Στα Μυστικά του Βάλτου της Πηνελόπης Δέλτα, Η Γυφτοπούλα του Α.Παπαδιαμάντη.

 • Βιβλία για Παιδιά:
  Βίβλος εικονογραφημένη  ειδικά για τα παιδιά των εκδόσεων Σιδέρη, Μύθοι του Αισώπου, ο μικρός Θωμάς μαθαίνει τις εποχές (εκδόσεις Άγκυρα) κ.α.

Τα παραπάνω είναι ένα μικρό δείγμα των βιβλίων που πρόκειται να βρει κάποιος στην Βαρνάβειο Βιβλιοθήκη. Η Βιβλιοθήκη δεν είναι δανειστική. Υπάρχει όμως αναγνωστήριο όπου μπορεί κανείς να διαβάσει σε ένα άνετο και ήσυχο χώρο. Επίσης υπάρχει δυνατότητα φωτοτυπιών σελίδων που θα ενδιαφέρουν τον αναγνώστη χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.


Διευθυντής:
Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Βυζαντινολόγος.

Υπεύθυνος:
Γεώργιος Πουρνάρας
τηλ. 23510-45083.

Διεύθυνση:
Εθνικής Αντίστασης 31, τηλ. και fax 23510 – 77808.